pivo Hák.jpg

Pivo z Hákova parního pivovaru

V Hákově pivovaru produkujeme klasické české ležáky, pro které využíváme tradiční metodu vaření piva. Nebojíme se, ale ani experimentů, a tak v pivovaru vznikají piva moderních stylů vařených podle světových trendů. Pivu věnujeme potřebnou péči během celého procesu vaření, kvašení i ležení. Všechna piva z Hákova pivovaru jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná a vyznačují se lahodnou chutí a výbornou pitelností.

Všechny piva nesou ocenění regionální značky České středohoří regionální produkt, vyráběné pivní styly:

11ka Ležák

První pivo vařené u myšlenky založení létajícího pivovaru. Tehdy se ještě ani nevědělo, jak se bude pivovar jmenovat. Jelikož jsme milovníci hořkých piv, tak i náš ležák hořkostí nešetří, ale zároveň každý lok osvěží. Domácí podmínky nejsou pro ležáky úplně jednoduché, a proto jsme se nechali inspirovat našimi kolegy z velkého pivovaru a možnostmi dokonalé technologie. Tak přesně vznikl náš první ležák. Základ tvoří slad Plzeňský, pro barvu, plnost a vyváženost se skládá ještě ze sladu Mnichovského, Karamelového a Pšeničného. O hořkost se postaral chmel Agnus. Chuť obstará chmel Kazbek a náš světový Žatecký poloraný červeňák. Jde o takový neortodoxní český ležák, který se možná vymyká od zcela běžných představ, ale důležité je, že chutná.

American Pale Ale 13°


V původních etiketách Vagabunda též „Amík“, vznikl na základě jednoho z našich prvních doma uvařených piv, které mělo takový úspěch, že jsme ho i na domácí varně uvařili hektolitry a stále bylo málo. Amík je svrchně kvašené 13° pivo. Základním sladem je slad Plzeňský, dále jsme použili Carapils, Pšeničný a Kyselý slad. Aroma dodaly americké chmely Cascade, Citra a Mosaic. Díky těmto chmelům očekávejte exotickou bombu tropického ovoce, citrusů, hroznů a broskví.


Galaxy IPA 15°


Chmel Galaxy prostě zbožňujeme a už bylo jen potřeba vymyslet pivo, kde by vynikl. A přesně tak vznikla naše Galaxy IPA, dříve „Astronaut“. Astronaut přináší tropické chutě až z Tasmánie přímo k Vám. Připravte se na krásnou vůni a chuť po Maracuje, citrusech a broskvích. Nechtěli jsme tyhle nádherné chutě ničím zastřít, a tak jsme dali dohromady pouze plzeňský slad a slad carared, které pivu dodávají vyvážené tělo a příjemnou tmavě červenou až hnědou barvu, bez chuti sušenek a karamelu. Čekejte na takto silné pivo sušší tělo, které dá vyniknout chuti Austrálie. Řekněte, nekoupili byste hned letenku na druhej konec světa? Pokud Vám ale výlet nezapadá do plánů, tak Galaxy IPA tam vezme alespoň mysl a chuťové buňky.


NEIPA


New England IPA, pivní styl pocházející se severozápadu USA. Toto pivo se vyznačuje světlou barvou, zákalem, nízkou hořkostí s plnou ovocnou chutí. Velmi často se pak používá pojem „džusík“. Tuto charakteristiku pivu předává především užití nesladovaných obilovin, intenzivní studené chmelení a užití speciálních kvasnic. Pro výrobu byl použit slad pale ale, plzeňský a pšeničný, dále byly použity ovesné vločky. Slabou hořkost dodává chmel Kazbek. Aroma dodává především chmelení ke konci chmelovaru a za studena odrůdou Sabro a chmelovým blendem POP, kterých jsme opravdu nešetřili. Oba chmely jsou Cryo Hops®, jde tedy o koncentraci chmelových silic pro ještě výraznější aroma s cílem snížit travnaté tóny, které by způsobilo extrémně vysoké chmelení za studena. Nadchne Vás tak příjemné aroma tropického ovoce, broskví, meruněk, mandarinek a cedru. Toto silnější, plné pivo Vás přenese na severovýchodní americké pobřeží, kde jsou místní obyvatelé přezdívaní Yankee. Tuto přezdívku získali z tehdejších nizozemských přistěhovalců přezdívaných dle jejich záliby v sýrech Jan Kaas (Honza Sýr). Náš původní název piva byl proto jasný – Yankee. Bohužel to nevyšlo, protože název je patentovaný.


ALE Lemongrass 12°


Za dob fungování pouze létajícího Pivovaru Vagabund pivo nazývané „Tulák“. Od tohoto roku jde o pivo, které na zimu střídá oblíbenou ALE Pampelišku. Námi dlouho plánové pivo, do kterého jsme použili námi oblíbenou citronovou trávu, abychom docílili příjemnou citrusovou chuť, kterou jsme podpořili ještě krásně voňavými chmely Citra, Lemondrop, hořkost pak dodal chmel Kazbek. Cílem bylo vytvořit pivo pitelné v průběhu dlouhých večerů při pití s kamarády. To se opravdu povedlo, Lemongrass je jiskrná, světlá dvanáctka, která je prokvašena více do sucha s pořádným řízem. Tělo je spíše slabší, ale pouze tak aby bylo opravdu pitelné po celý večer. Toto vyvážené tělo dodal slad Plžeňský, Pale Ale, pšeničné a ovesné vločky.


Weizen jahoda 12°


Naše první doma uvařené pivo s ovocem, jehož úplně prvotní záměr byl kyseláč v jahodové sezóně. Jahoda se však nakonec neukázala jako to pravé pro kyseláč, a tak jsme v konverzaci s domácími sládky dospěli k možnosti spojení s pšenicí. Hned jsme to zkusili a výsledek byl úžasný. Příjemná pšenice, ze které jahody udělaly letní osvěžující pivo. Nebylo třeba hledat složité složení sladů, a tak jsme použili pouze slad plzeňský a pšeničný. Pro chmelovou chuť jsme použili, tak typické německé chmely, kterými byly Mandarina Bavaria a Monroe. Pro letní pivo pak už chyběly jen jahody, kterými jsme rozhodně nešetřili a na naši 10 hl várku jsme jich použili rovnou 60 kg.


Polotmavá 12ka


Nebylo třeba chodit daleko, protože Vagabundská jedenáctka nás prostě baví. Proto jsme z ní vyšli, i když jsme skoro všechno změnili. Ležák doma nevyzkoušíme, a tak to byla trochu sázka, která se ale vyplatila. Úprava rmutovacího schématu a použití plzeňského sladu, který jsme doplnili Melanoidním, Mnichovským a Karamelovým dodává naší dvanáctce plnost. S chmely jsme naopak přibrzdili, a takjsme použili pouze náš Žatecký poloraný červeňák na chuť a o hořkost se postaral chmel Agnus.


Gose 10° Masala-Tamarind

Zde se jedná o naší druhou kooperaci s létajícím Pivovarem Patchwork. Gose je původem starý německý druh piva. Vyrábí se svrchním kvašením, do kterého se přidává mořská sůl a mletý koriandr. My jsme šli ještě dále a přidali směs koření Masala a plody tropického stromu Tamarind. Použité slady byly plzeňský, pšenice a nakuřovaný. Aroma pak dále dodává chmel Polaris. Použity byly kvasnice Philly sour, pivo je tedy kyselé s lehkým náznakem slanosti. Výrazněji pak vystupuje přidaný koriandr a perníkové koření Masala.


Sour Mango 11°


Kyselé pivo založené na stylu Berliner Weisse, který vznikl v 16. století v Německu. Pivo přímo stvořené pro kombinaci s ovocem. My jsme zvolili mango, které se krásně kombinuje s kyselostí a mírně zvýšenou hořkostí našeho kyseláče. Základním sladem je slad plzeňský, doplněný sladem
kyselým, Carapils a Melanoidním. Kromě kyselého sladu jsme k okyselení použili populární kvasinky Philly sour, které v začátcích kvašení produkují kyselinu mléčnou. Chuť dále doplňují chmely Rakau, Wai-iti a Citra. Kyselost s ovocem jsou neuvěřitelně osvěžující, jen nesmíte čekat klasické pivo. Ano, opravdu je to kyselé pivo. Buď ho miluješ, nebo nenávidíš...


Hák 10°


Stará dobrá česká klasika výčepní pivo, spodně kvašená. Zná snad každý, kdo kdy pivo pil. Dobře pitelné, lehké pivo (s nízkým obsahem alkoholu - 3,8 %). Překvapí plnou chutí z pouze plzeňského sladu a výraznější hořkostí, kterou dodává český chmel Herkules, chmelová chuť je pak dodána chmelem Sládek. Tomuto hákovskému pivu zůstal původní název, ale je to již plně dílo nového sládka Dana Műllera.


Hák 11°


Základní, nejvíce vyráběné pivo našeho pivovaru a další, ač modernější česká klasika. Spodně kvašená jedenáctka, světle-zlatavé barvy. Pro plné, avšak ne zcela sladové tělo byly použit slad plzeňský a mnichovský. Chmeleno je třemi českými chmely Premiantem, Sládkem a Žateckým poloraným červeňákem.


Hák 13° černá


V našem portfoliu chybělo černé spodně kvašené pivo. Uvařili jsme ho především pro naší novou restauraci Opera, kde se tmavé pivo těší velké oblibě. Hlavní inspirací byla to české nejznámější černé – Flekovská 13ka. Barvou tak tmavou, že nebude prostor pro žádnou spekulaci, prostě ani paprsek světla neprojde. Chuť byla ještě jasnější – plné tělo s nižší hořkostí. Tak vznikla naše černá třináctka. Jak tomu bývá je to pivo, které kombinuje velké množství sladů, kde je nejjednodušší říct pouze obecně sladovo-karamelovo-čokoládové tělo s nižším důrazem na chmelové tóny, které dodávají klasické české chmely.


Red ALE 11°


Pivo stylu Amber ALE, svrchně kvašené, díky kombinaci sladů je při napití cítit jemná karamelová chuť. Název piva napovídá jemu typickou intenzivní červeno měděnou barvu. České chmely dávají pivu základní hořkost, lehké květnaté až citronové aroma tvoří chmel ŽPČ, Citra. Základním sladem je plzeňský a červenou barvu, plnější tělo a sladové aroma dodávají Carared a melanoidní slad.


ALE Pampeliška 10°

Lehký ALE světlé zlatavé barvy s výrazně osvěžující hořkostí díky českému chmelu Premiant a kořenu pampelišky. Americké chmely Centenial, Amarillo a citronová tráva dodávají příjemnou citrusovou vůni. Plzeň, žitný


Stout Šalvěj 14°

Zkušenější pivaři craftového piva zpozorní a zavzpomínají na Pivovar u Dobřenských, který býval na Starém městě v Praze. Ano, opravdu je zde spojení přes prvního sládka, ale receptura byla výrazně upravena, avšak Šalvěj zůstala. Svrchně kvašené pivo stylu English Stout, tmavé neprůhledné barvy a střední plnosti. Chutná po praženém sladu a hořké čokoládě. K těmto chutím se příjemně váže bylina Šalvěj lékařská a americký chmel Premiant, který dává pivu charakteristickou chuť i aroma. Proslulým zástupcem tohoto typu piva je například irský Guinness.

Kontakt

Adresa
Hákův parní pivovar, s.r.o.
Mlékojedy 84
41201 Mlékojedy

Webová stránka
www.hpp.beer

Facebook

Kategorie

Pivovary Regionální značka - ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Regionální produkt