20220717_121037.jpg

Cyklovýlet ze Štětí na Kokořínsko

Vydejte se na cyklovýlet na pomezí Ústeckého a Středočeského kraje do oblíbené turistické oblasti Kokořínsko. Výlet je dlouhý lehce přes 40 km a zvládnou ho i středně zdatní cyklisté.

Výlet začíná ve Štětí v části Hněvice, kde se napojíte na cyklotrasu 8249. Ta vás povede nejprve přes most do Štětí a poté náročnějším stoupáním do obce Stračí. Ze Stračí se pak držte žluté turistické trasy, která vás nejdříve dovede k zajímavé Mariánské kapli a poté k jeskyni Mordloch, kterou údajně dříve obývali loupežníci. Další zajímavé skalní útvary a reliéfy na trase jsou např. Had, Sfinga a také Harfenice. Dále vás žlutá trasa nasměruje do vesničky Želízy, kde určitě navštivte místní turistické lákadlo, kterým jsou Čertovy hlavy (výstup raději bez kol). 

V obci Želízy se napojíte opět na cyklotrasu 8249, která vás přivede na Mělník. Navštívit můžete místní zámek, městské podzemí nebo kostel sv. Petra a Pavla s vyhlídkovou věží. Moc pěkný výhled je také z Vrázovy vyhlídky kousek od kostela nebo z terasy přímo pod kostelem. Na Mělníku se napojte na Labskou stezku a po proudu řeky Labe se vraťte zpět do Hněvic

 

Trasa:  Hněvice - Štětí - Stračí - Mordloch - Želízy - Liběchov - Mělník - Dolní Běřkovice - Horní Počaply - Hněvice. 

Délka výletu: 42 km

Stoupání: 300 m Klesání: 300 m

Náročnost – střední

Typ kola – trekingové, mtb, e-bike

 

Přesná mapa na mapy.cz zde.

zavinem2-melnik-obr1.jpg

Lobkowiczké vinařství Mělník

Vinařství na Mělníku má své počátky již v 10. století.

Lobkowiczké vinařství Mělník je výrobcem jakostního vína z vlastních hroznů, navazuje na stoletou tradici vinařství na Mělníku a je se svými 45 ha největším producentem ve městě - produkuje 100 000 litrů, což představuje 120 000 lahví.

Odrůdy vín: Müller Thurghau, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské šedé, Tramín červený, Rulandské bílé, Rulandské modré, Modrý portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltreibe. Zvláštnostmi a specialitami vinařství jsou sekty vyráběné klasickou metodou kvašení v lahvích, olej z hroznových jader, Verjus - přírodní ochucovadlo vyráběné lisováním nezralých hroznů, pálenky z různých odrůd vína, hroznové želé.

Vinařství pořádá degustace i bez nutnosti objednání, v minimálním počtu 10 osob. Maximální kapacita je 40 osob. Mezi další služby vinařství patří pronájem prostor k zahradním party až pro 80 osob či pronájem salonku s kapacitou 30 osob.