Cesta CHUTÍ A VŮNÍ Českého středohoří
Vydejte se objevovat lokální gastronomii přímo k samotným výrobcům a ochutnejte České středohoří všemi smysly.
Místní krajina nenabízí jen řadu pěších tras a výlety za památkami, ale také zážitky spojené s návštěvou lokálních výrobců a producentů.
Jak vypadá tradiční řemeslo, jak vznikají ručně dělané výrobky, jak chutnají a voní lokální potraviny?
To vše se dozvíte na kulinářské CESTĚ CHUTÍ A VŮNÍ ČESKÉHO STŘEDOHOŘÍ.
Vydejte se do dílen a obchodů regionálních výrobců. U většiny z nich stačí jen zaklepat na dveře, někde je lepší si dopředu zavolat. Zažijte místní atmosféru na vlastní kůži!
ZLÉDNĚTE MALOU VIDEO OCHUTNÁVKU
2. DÍL CESTY (Verneřicko, Úštěcko)
Zastávky
Levandulové sušenky a kulinářská levandule z Klapého
Domácí ručně vyráběné sušenky s rodinnou tradicí z místní levandule.
Máslové sušenky "LAVANDULKY" jsou vyrobené ruční prací, připravené a pečené dle tradiční receptury paní Annou Drobnou (maminkou majitelky), která pochází z Levandulové zahrady z Klapého.
Sušenky se zde pečou podle této receptury již více než 3 generace. Pro přípravu se využívá Levandule lékařská, která je pěstovaná, sklizená a sušená přímo v Levandulové zahradě v Klapém a je určena na vaření, pečení a k výrobě kořenících směsí.
Samotná Levandule lékařská se díky svému aroma a účinkům skvěle hodí na výrobu domácích sirupů, na čajové směsi, do cukrářských specialit a do kořenících směsí určených ke grilování a na maso .
Celý postup pěstování až po sklizeň je ruční práce.